Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Keressük a bölcsek kövét!

2009.01.28

Kép A Cibakházi-Holt-Tisza, mint Natura 2000 terület

 

Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozással vállalta, hogy az Unió jogrendjét a hazai szabályozásba – megfelelő igazításokkal – beépíti. Így történt ez a természetvédelmi jogszabályokkal is; a csatlakozás pillanatától Magyarországra is érvényes a két uniós direktíva, a Madárvédelmi- és az Élőhelyvédelmi Irányelv.

Ezek értelmében hazánk köteles volt közösségi jelentőségű természetes élőhelyei, valamint állat- és növényfajai védelmében területeket kijelölni, amelyek így az EU ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak a részeivé váltak. A hálózat eszméjére nevéből is következtethetünk: értékes természeti területek, élőhelyek többé-kevésbé összefüggő láncolata, amelyek az eredeti európai élővilágot őrzik.

A kijelöléssel hazánk területének közel 21%-a lett Natura 2000 terület. Az eredeti védett területeink csaknem mindegyike bekerült a hálózatba, de ezeken kívül további körülbelül 1.2 millió hektár kap uniós védettséget. Nem csoda hát, hogy ezek között igen nagy százalékban vannak mezőgazdasági területek, gyepek, tavak, folyók, amelyeken évszázadok óta gazdálkodás folyik. A Natura 2000 területek védelmében tehát különösen hangsúlyos a gazdálkodók, a fenntartó, hagyományos gazdálkodási módok szerepe. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a Natura 2000 hálózattal a rezervátum-szerű védelem helyett a társadalmi, kulturális, gazdasági és természetvédelmi érdekek összehangolására alapozó megóvás kerülhet előtérbe.

A Natura 2000 státusz gyakorlati értelemben néhány gazdálkodással kapcsolatos korlátozást és plusztámogatásokat is jelent egyszerre. A korlátozások alapvetően azt a célt szolgálják, mely szerint Natura 2000 területen nem szabad a kijelölés okául szolgáló élőhelyeket, fajokat veszélyeztetni. Korlátozási módok lehetnek, pl. a legeltetés időbeni korlátozása, az égetés tiltása, a művelési mód váltásának szigorúbb elbírálása stb., vagyis minden olyan tevékenység, ami a terület jellégét alapvetően megváltoztatja.

A Cibakházi-Holt-Tisza, mint Közép-Tisza különleges madárvédelmi terület (HUHN10004) és mint kiemelt jelentőségű különleges természet-megőrzési terület (HUHN20015) része a Madárvédelmi- és az Élőhelyvédelmi Irányelvnek is. A Közép-Tisza árterét és a Cibakházi-Holt-Tiszát magába foglaló területet főképp az itt fészkelő hat pár rétisas illetve az itt élő vidra, tavi denevér, mocsári teknős, vöröshasú unka, garda, halványfoltú küllő, magyar bucó, ragadozó őn, selymes durbincs szivárványos ökle, széles durbincs, nagy szikibagoly lepke és tompa folyami kagyló populációk miatt jelölték ki. Az élőhelyek közül a folyó menti ártéri erdők, az eutróf állóvizek és a mocsárrétek érdemelték ki az európai jelentőségű élőhelyi kategóriát.

                                                                     Lukács Balázs

                                                               Hortobágyi Nemzeti Park

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.