Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A felszíni vizek és az ivóvíz

2010.01.04

Ma már nem vitatott a felszíni vizeink szennyezettsége. Az sem kérdés, hogy a felszíni vizek, és az ivóvíz milyen kölcsönhatással van egymásra. TÉNY hogy jelentősen megnőtt azon megbetegedések száma, amelyek összefüggésbe hozhatók az ivóvíz minőségével.

A ma embere azonban hajlandó a racionális gondolkodás mögé bújva - tudatlanul - önmagát pusztítani, vagy az üzleti érdekszférák zagyvaságait elfogadva elfogadni a pusztulás tényét.

 

Több éve már annak, hogy az ANTSZ től szeretném megtudni néhány település tízezer főre jutó megbetegedéseinek statisztikai adatait, amelyek elméletileg nem is lehetnének titkosak, és a háziorvosok minden hónapban leadják jelentésüket e témában az ANTSZ felé, azonban a kérdéses statisztikai adat rendelkezésre bocsátását mindig kikerülik. Persze így kevésbé bizonyítható hogy miként manipulált egy egy település, ivóvíz minőségének nyilvános értékelése.

Talán nem vagyok kellően naiv ahhoz, hogy például  Kiskörénél az alábbi fotó tanulsága szerint szennyezett Tisza vize

Kép

 

mire Szolnokhoz ér, már olyan öntisztuláson megy keresztül, ami a vízművek kezelését követően minden szervezeti károsodás nélkül fogyasztható.

A közelmúltban hallottam egy anomáliát, hogy az egyik alföldi településről két vízminta ugyan arról a kifolyóról lett labor vizsgálatra küldve, azzal a különbséggel, hogy az egyikre ivóvíz, míg a másikra, egy konkrét felszíni víztestet tápláló víz adatai kerültek feljegyzésre.

 

Az illetékes labor megállapította, hogy az ivóvíz kiváló minőségű, míg a felszíni vizet tápláló víz forrásának beszüntetéséről intézkedett annak szennyezettségére, illetve káros hatásaira hivatkozva. Igaz, más az ivóvízzel, és más a különböző hasznosítású felszíni vizekkel szemben támasztott követelmény, de kérdéses lehet, hogy miként cserélhető fel a kettő?  

 

Az említett anomália, esetleges hitelességét hihetőbbé teszi a kérdéses statisztikai adatok eltusolása. Persze a természet soha nem mutat valótlanságot, és soha nem lehet kérdéses a természeti jelenségek hitelessége. Az emberi gyarlóságra épülő tudatlan, vagy tudatos információ kozmetikázás csupán elodázhatja a tények napvilágra kerülését.

Sajnos több tényszerűséggel lehet bizonyítani, hogy vannak, akiknek szent meggyőződésük, hogy ők jót cselekszenek, mások pedig úgy gondolják, hogy az anyagi érdekeik fontosabbak a józanész diktálta cselekvésnél. Ez persze sok emberi áldozatot követel.

Vannak agyon reklámozott, a természetre, és az emberre egyaránt kifejezetten káros fogyasztási cikkek, és akadnak olyanok is, amit agyon hallgat a média, pedig igencsak hasznos lehet.

 

Ilyennel is találkoztam a közelmúltban, aminek személyesen is meggyőződtem áldásos hatásáról.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.