Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lételemünk!

2007.12.27

Kép Létünk, a földi élet  nélkülözhetetlen eleme a víz.

Mi sem természetesebb annál, hogy rendelkezésünkre áll bármelyik pillanatban. Ha kell, oltja szomjunkat, ha kell, tisztítja testünket, táplálja az élelmiszereinket, életteret, életet ad,  és gondolja végig a kedves olvasó,  hogy  mindenütt jelen van,  a földi élet  megtestesülésében.  Az ember,  igyekszik sokrétűen  használni, és kihasználni. Ma, a földön, hatmilliárd ember él, és a vizet csak ott tudják igazán tisztelni, ahol jelentősen korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.

Megbecsüljük létünk nélkülözhetetlen elemét?

Mennyi tisztított, és tisztítatlan szennyvíz kerül folyóinkba, állóvizeinkbe a természet öntisztulására hagyatkozva? Mennyi szemetet hagy az ember a vízpartokon, és tölt a tengerekbe, és különböző felszíni vizekbe?

Persze ott nem látszik! Az ember, magyarázhat, tudományosan alá támaszthat, vagy cáfolhat   bár- mit,  azonban biológiai folyamatok év milliók óta, a természet törvényei szerint működnek. Sokszor bebizonyosodott, hogy az emberi beavatkozások csupán az ember pillanatnyi érdekeit szolgálták, és hosszú távon több kárt, mint hasznot produkáltak.

Ma már tény, hogy az emberiség által okozott környezet terheléseket, a természet képtelen feldolgozni, az ember, és környezetének harmonikus kapcsolata felbomlott. A felszíni vizekbe elhelyezett terhelő anyagok bomlása során, több milliárd köbméter mocsárgáz keletkezik, és kerül naponta a légtérbe, felgyorsítva a globális felmelegedést, rontva a vízi élettér minőségét, pusztítva a földi élet lételemét, a vizet. Elfogadjuk mindezt? Tudomásul vesszük, hogy az ember a legostobább élőlény a földön, aki előidézi a bolygónk pusztulását?

Esetleg tehetünk, akarunk tenni valamit, hogy unokáink is élvezhessék e gyönyörű bolygó szépségeit? Hajlandóak vagyunk gyarlóságunkon, önzőségünkön, a gazdaság központú gondolkodásmódunkon változtatni? Amennyiben igen, tegyünk is érte valamit!


                                                              Varga Mátyás.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bataocsi@freemail.hu

(bataocsi, 2008.01.20 14:18)

Ameddig a hatóságok szemet hunynak az akarattal elkövetett viz szennyezések felett,addig nem sok esélyünk van nekünk köz embereknek.Lásd a kapu alatt /mellett/kifolyó szennyvíz,kitudja hány éve és hány lakásnál.Vagy lásd az évek óta lehordott Autó gumik tömege.Szinte megszámlálhatatlan a hosszú évek alatt eltüntetett ésa Tiszapartra lehordott gumik.Vagy a cipő bőr hulladék tömkelege beásva letemetve.vagy a rengeteg engedély nélküli stég némelyik vegyszeres vagy üzemanyag hordóból.Vagy lásd a Kistiszába hosszú évekig beengedett tisztítatlan szennyvíz úgy Cibakházáról,vagy néha Tföldvár felől.Először a hatóságoknak kellene lépni és néha kimozdulni a jól fűtött irodákból.