Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Keressük a bölcsek kövét!

2008.11.13

Kép A Cibaházi-Holt-Tisza víz- és iszapminősége, kezelése és a halállomány összefüggései

 

Dr. Gorda Sándor

Garda Duó Bt, Szarvas 

A Cibakházi-Holt-Tisza hazánk holtágaira jellemző módon többes hasznosítású vízterület, segít a belvíz tározásban, öntözővizet biztosít a nyári időszakban, ugyanakkor halászati és horgászati hasznosítás alatt is áll. A hazai holtágak nagy részére jellemzően itt is előrehaladott szukcessziós folyamatokat találunk, a száras, partmenti vízinövényzet egyre nagyobb területet foglal el, az iszapréteg vastagsága évről évre nő. A holtág jól példázza a vízierőforrások használatáért folytatott versenyt a több célú hasznosítással, amely hasznosítási irányok érdekei sokszor nehezen hangolhatók össze. A belvíz bevezetése okozhat olyan vízminőségi mutatókat melyek kedvezőtlenek a halak számára, vagy az öntözővíz kivétele esetleg gátolhatja a halak szaporodását, amely viszont a halászati és horgászati hasznosítók számára létfontosságú folyamat. A terület víz és iszapminőségére jellemző, hogy a holtág eutrofizációra hajlamos, permanganátos kémiai oxigénigénye a vizsgált tavaszi időszakban (április 19.) már 86 mg/l, míg biológiai oxigénigénye 16,6 mg/l volt. Jelentős az ammónia és a foszfor tartalom is a vízben, míg az iszapban, az üledékben a felhalmozódott és bomló szervesanyag okoz problémát. A víz- és iszapminőség javítása több úton is elvégezhető lenne, természetesen a legjobb megoldást a kotrás jelentené, de ennek költségeit a helyi Önkormányzat képtelen előteremteni. A holtág egyik legnagyobb problémáját a vízcsere hiánya jelenti, azaz a csapadékkal bejutó belvíz elsősorban párolgás útján távozik a területről, hátrahagyva a szállított anyagokat, így a víz fokozatosan tovább dúsul tápanyagokban. Általában a belvíz a tavaszi időszakban megemeli a holtág vízszintjét, míg a nyári időszak, magas párolgási viszonyai és az öntözővíz kivétel idény jellege miatt, alacsony vízállás mellett telik el. Megoldást jelenthetne még a folyamatos vízcsere lehetőség megteremtése az élő Tiszából szivornyákon keresztül, amivel a területről jelentős mennyiségű tápanyag is kivonhatóvá válna és emelhető lenne az átlagos vízoszlop magassága is. Ennek megvalósítása lényegesen alacsonyabb költséggel járna, mint a kotrás, viszont csak időlegesen, néhány évre, esetleg évtizedre jelent megoldást, mert a feltöltődés folyamata ezzel nem állítható meg csak lassítható.

A halállomány faji és korosztályi összetételét jelentős mértékben befolyásolja a holtág vízminősége és vízmennyisége, hiszen a vízminőséggel szemben igényesebb halfajok, mint például a süllő fokozatosan eltűnhetnek a területről, míg helyét egy horgászatilag és gazdaságilag alacsonyabb értékű, de a környezeti viszonyokkal szemben toleráns faj veheti át. Ugyanakkor a vízmennyiség, a vízállás befolyásolja a szaporodási folyamatokat azzal, hogy nem alakulhatnak ki kedvezőtlen esetekben azok a környezeti feltételek, melyek a halak természetes szaporodását kiválthatják, mint például a frissen elöntött sekély füves területek létrejötte, vagy a másodlagos ívási faktorok amilyen a tavaszi áradásokkal kialakuló ion koncentráció hígulása. A természetes szaporodási folyamatok rendszeres elmaradása a halállomány elöregedéséhez vezethet, a mesterséges telepítések hatására egyoldalúvá válhat a korosztályi összetétel, amely végső soron a halak elhullásához is vezethet táplálékhiány miatt, mivel az azonos korú és méretű egyedek ugyan azt a táplálékbázist hasznosítják. Természetesen a halfauna összetétele a vízminőséget is befolyásolja, ugyanis a kisméretű, főként zooplanktont fogyasztó fajok térnyerése után az algák természetes fogyasztóinak száma jelentősen csökken, teret engedve ezzel az algák okozta vízvirágzásnak. 

Összességében megállapítható, hogy a holtág vízminőség javításához és ezen keresztül a halállomány összetételének és nagyságának kedvező irányba fordításához beavatkozásra van szükség, legalább a helyi vízhasználók munkájának összehangolása terén, amely az eltérő érdekek és anyagi vonzatok miatt nehéz feladat elé állítja a hasznosítókat

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.